Celebek, pletykák? Nem! Az értékbecslés az, ami megbízható.

Michael Jackson tényleg él még? Na, ez a hír felkeltené az érdeklődésemet, mert ha valakit ,, King of pop ,, – nak neveznek, akkor az nem lehet véletlen. De ha egy olyan cikket látok, hogy ,, ő ezért van börtönben, neki ez a legújabb botránya, nem tudjátok elképzelni megint hol és milyen testrészét plasztikáztatta XY már megint, akkor ezektől a cikkektől leginkább a hányinger fog el, mintsem hogy az érdeklődésemet keltse fel. Akikről iylen cikkek készülnek általában mondhatni, hogy celebek, celebnek számítanak.

De kik is azok az úgynevezett  celebek?  A Wikipédia szerint a hivatalos meghatározás így hangzik :
„A celeb a XXI. század első évtizedében divatossá vált, főleg a médiában használatos szó, amely a celebritás (celebrity) rövidüléséből származik. Elsődleges jelentése: felkapott, »ünnepelt« híresség. A kifejezés mellékjelentésként azt a tartalmat is hordozza, hogy az ismertség alapja nem (vagy nem szükségszerűen) az illető tudása, ill. egyéb autonóm képessége, hanem egy, a média által róla mesterségesen kialakított kép, amely beépült a fogyasztók (olvasók, nézők) gondolatvilágába. E mellékjelentés nem tagadja, hogy az egyébként celebnek kikiáltott személyek társadalmilag valóban értékes teljesítményt produkálhatnak, csupán arra utal, hogy e produktum nem szükségszerű.”

Mindenesetre néha tényleg szórakoztató tud lenni, ha egy egy vicces sztorit olvasunk valaki ismertebb személyről, de engem tényleg nem nagyon izgat a dolog. Főleg azért, mert nem tudjuk eldönteni, hogy egy egy cikknek, vagy pletykának mennyi a valóságalapja és milyen mértékben kitaláció. Viszont nagyon sokan vevők rá, rengeteg embert érdekel a celebek élete és ők előszeretettel követik is őket a sajtón, médián, búvárlapokon és a valóságshowokon keresztül.

Engem most leginkább az érdekel, hogy a lakásomat mikor fogom tudni eladni. Érdekes amellett olvasni az eladó ingatlanokról szóló hirdetéseket, hogy a celebek megint mivel kerültek a figyelem középpontjába. Legalább ha az egyiket elolvassák, akkor remélhetőleg észreveszik azt is, hogy az én lakásom is eladósorra került. De nem bíztam ám a véletlenre a dolgot, előtte megtudakoltam, hogy mire is jó az az értékbecslés és alkalmaztam is utána.

Mivel nem voltam teljesen tisztában a lakásom értékével, ezért inkább szakemberhez, profihoz fordultam. Ugye rengeteg befolyásoló tényező van egy ingatlan értékének a felmérésével kapcsolatban. Például ide tartozik az épület elhelyezkedése, hogy mi van a közelében, boltok, iskolák, milyen a környezete és a környék, a táj, a kilátás, a fekvése, hogy mennyire jól megközelíthető, milyenek a szomszédok és csak ezek után következik maga a kinézet és az állapot meg a felszereltség. Az sem mindegy, hogy be van e kötve a víz meg a villany, hogy hogyan lehet fűteni, bútorok járnak – e hozzá, mennyire régi, vagy felújított, esetleg új építésű. Nos, én ezekkel mind tisztában vagyok, de mégsem akartam egy olyan összeggel meghirdetni az otthonomat, ami mondjuk túlságosan elrugaszkodik a valóságtól. Az értékbecslés aluli áron semmiképpen sem adnám el, sőt próbálok kicsit a fölé menni, hátha valaki így is megveszi és ha esetleg nem nagyon látom rá az érdeklődést, akkor megyek le arra az árra, amire valójában megbecsülték a házamat.

Ez az én taktikám és mindenkinek csak ajánlani tudom, mert nagyon hasznos. Nem tudsz mellélőni az árnak, nincs veszten valód és remélhetőleg még nyerni is tudsz vele.

A celebekről nem tudjuk megállapítani, hogy mi igaz velük kapcsolatban és mi nem, de az értékbecslés csak a valóságot fedi le és azt tükrözi. Bízzatok benne és éljetek a lehetőséggel.