A sztárok élete, és a fogpótlás

A hírességek élete nem könnyű. Ezt tudjuk jól. Mindig a toppon kell lenniük, ha nem akarják elszúrni egy apróság miatt a karrierjüket, sokszor a legjobb formájukat kell mutatniuk. Persze ez a műfajtól nagyban függ. Egy celebnek például nem kell mindig figyelnie, mert neki az a lényege, hogy akármit csinál, az emberek szeretik. Ha kicseréli a WC kagylót a második emeleti gyerek fürdőben, akkor fél Magyarország erről fog beszélni. Ha letörik a műkörme, vagy kilyukad a szilikon szája, akkor meg arról. Csodálatos emberekkel vagyunk körülvéve, nem? Milyen jó, hogy ezek a celebek köztünk járkálnak, így ha netán meglátsz egy széplányt a buszon, és szeretnél vele beszélgetést kezdeményezni, de az időjárás témát túl elcsépeltnek tartod, nyugodtan fordulhatsz olyan mentőövekhez, mint például: „Szia! Hallottad, hogy XY koporsó bizniszbe kezdett? Ugye milyen jó?! Úgy feldobta a napomat. Rögtön értelmet adott az életemnek.” És ha ezzel odamész, szinte tuti, hogy egyből van közös beszédtémátok, beültök egy kávézóba, egymásba szerettek, összeházasodtok, és talán ti is közös bizniszbe kezdtek. Úgyhogy férfitárasaim! Tessék nyugodtan ehhez fordulni. Biztos beválik. Vagy ha akárkivel csak beszélgetni akartok, vagy barátkozni. De most leszögezem, aki ezzel jönne oda hozzám, az remélem bejelentkezett XY-nál.

Oké, lehet eddig úgy tűnt nagyon kedvemre való a celeb téma, de most őszintén bevallom, azt se tudom kik a celebek. Ha már híres emberekről van szó, akkor ismerem a színészeket, énekeseket, zenészeket, vagy tényleg az olyanokat, akik valami miatt híresek. Na, és én róluk szerettem volna szót ejteni.

Sokszor elgondolkodtam már rajta, hogy milyen nehéz például egy színésznek. Legyen filmszínész, vagy színházi színész, sehogy sem egyszerű. Bizonyos dolgokra nagyon kell figyelniük. Például tegyük fel, valami baleset folytán elvesztik egy fogukat. És netán másnap előadás, vagy forgatás van. Akkor nekik szükségük van gyors fogpótlásra. Elvégre a shownak mennie kell tovább.

A leggyorsabb megoldás az ideiglenes pótlás. Ez persze amúgy is kell, hiszen ha hiányzik egy fog, a mellette lévők elkezdenek az üres hely felé vándorolni, így fent kell tartani a helyet, amíg nem lesz véglegesen pótolva. Ezt pedig megtehetik híddal, vagy implantátummal.

A híd a hagyományos megoldás, legalábbis én ezt ismertem régen. Ennek előnye, hogy olcsóbb, és már ezzel távozhat a rendelőből a páciens. Viszont ehhez elő kell készíteni a szomszédos fogakat, vagyis csiszolni kell őket. Ez jelentősebb mennyiségű fogszövet eltávolításával jár. Odafigyelés mellet, és ha megfelelően gondozzák, egy híd megél 15 évet átlagosan. Utána mindenképp cserélni kell. Főleg ha azzal szeretnénk kinyitni a sört.

Az implantátum már más. Előnye, hogy nem kell a többi fogat bántani, viszont drágább is. Nagyon egyszerűen ez egy kis csavar. A belső menettel rögzítik, a külsőre pedig rá lehet tenni bármit. Mármint ami fogra való. Sok fajta implantátum van, attól is függ, hogy miből készülnek. Hogy kinek melyik a jó, azt természetesen az orvos dönti el az előzetes vizsgáláson. Ekkor dől el, hogy a páciens megkaphatja-e, vagy sem. Bár szinte mindenki megkaphatja, ritka az olyan betegség, gyógyszer vagy állapot, amikor valakinek ez a módszer nem ajánlott. Olyankor marad a hagyományos híd. Amiben még különbözik, hogy nagyobb fokú előkészítést igényel. Először is többfajta vizsgálat, majd az érintett területen a szintén beteg fogakat el kell látni. Megfelelő ápolás mellett ez is körülbelül 10-15 évre szól.

Körülbelül ennyi volt a tudásom a fogpótlással kapcsolatban. Persze néhány sztár bizonyosan tudna mesélni, biztosan akad olyan, akinek kellett már a fogorvoshoz rohannia, mert sürgősen kellet a fogpótlás.